Tekstit

Omena-rahkapiirakka (ton-ton-ton)

Kuva
Nyt on istuteltu siihen malliin yrttejä, ettei meidän pienelle parvekkeelle enempää enään mahdukkaan. Äitienpäivä juttuja aletaan tällä viikolla hoidokeiden kanssa värkkäillä. Mutta aloitetaan nyt ensin tämä viikko ja juodaan aamuteet ja jogurtit pois alta. Tällä viikolla en tee tavanomaista viikon ruokalistaa, vaan tälläisen suurpiirteisen vihkon sivun. Näistä ruoista koostuu meidän tämän viikon ruoat. Viikonlopun tarjottavana oli herkullinen omena piirakka.  Meni muuten todella hyvin kaupaksi, suosittelen kokeilemaan. Jos syöjinä ei ole keliaakikoita, niin aivan hyvin voit vaihtaa gluteenittomat jauhot tavallisiin vehnäjauhoihin. POHJA: 150 g laktoositonta margariinia 1 1/2 dl sokeria 1/2 banaania  5 dl gluteeniton jauhoseos 2 tl leivinjauhetta TÄYTE: 500 g (2 prk) laktoositonta maitorahkaa  vajaa 1 dl sokeria 1 dl laktoositon kerma 1/2 banaania  1/2 sitruunan mehu 2 tl vaniljasokeria 4 omenaa (kanelia) omenasosetta piirakan pohjalle Vaahdota sokeri ja margariini lisää sitten soseute

Kinkkupiirakka (ton-ton-ton)

Kuva
Tämä viikonloppu on ollut niin mukava. Perjantai-ilta värkättiin Murun kanssa piirakkaa niin suolaista kuin makeaakin. Lauantaina Muru haki meille taloyhtiömme pizeriasta rullakebabbia ja sitten suuntasimme kumpainenkin omillle teillemme. Minä kampaajalle ja Muru hakemaan Mutsia ja siskoaan meille kyläilemään. Kampaajalta tultuani meillä oli jo täysi tohina päällä. Vieraita oli jo ja lisää tuli lopulta meiltä oli meidän pienessä kolmiossa kahdeksan aikuista ja kuusi lasta. Tänään taas heräilin jo ennen aamu viittä. Lähdimme heti aamuteen ja Oton viennin jälkeen kaupoille. Otimme mukaamme Mutsin ja Murun siskon. Murun sisko tarjosi vielä meille kaikille ruoat. Nyt on mukava kölliä sängyllä ja kirjoitella teille juttuja. Pian lähdemme kyllä kyläilemään vanhemmalla tyttärelläni ja hänen poikaystävällään. Haemmen vielä nuorimmaisen tyttären mukaamme reissulle. Illalla olisi vielä luvassa ystävän kanssa koiralenkki ja siinähän se on sitten viikonloppu taputeltu nättiin pakettiin. Tämä kinkk

Urbaani Vegenda, leivo vegaanisesti

Kuva
 Aah, ette arvaa kuinka onnellinen minä olen, kun sain arvostelukappaleen kirjasta  URBAANI VEGENDA -leivo vegaanisesti. Hoitolasten kanssa kävimme viikolla kävellen hakemassa kirjan meidän kaupan palveluautomaatista ja kävimme samalla leikkimässä juurespuistossa. Näin saatiin niin hoitotädin, kuin hoitolastenlastenkin toiveet toteutettua. Olen aivan onneni kukkuloilla, koska olen nyt kovasti halunnut opiskella vegaaniutta. Pienin askelin saan tietoa ja tämä kirja tuo vielä varmuutta asiaan nyt minulla on mustaa valkoisella ja on mihin aina palata epävarmuuden tullen. Olen lukenut kirjan pian jo kannesta kanteen ja tiedän nyt jo, että selailen kirjaa monen monta kertaa. Sain paljon oppia vegaanisuudesta sekä mikä ihaninta kirjassa kerrotaan miksi kannattaa leipoa sekä kuinka leipoa vegaanisesti? Kananmunan, maidon sekä liivatteen yms. korvaamisesta on omat artikkelinsa. Sormet syyhyten odotan tätä päivää ja vieraita... Mitähän he sanovat kokkailuistamme, joita eilen Murun kanssa iltase

Porkkana-bataattikeitto

Kuva
Tässä alkaa hieman paniikki iskeä, kun viikonloppumme on buukattu kutakuinkin täyteen ja kaikki on vielä suunnitelmia vaille tekemättä. Tänään siis pitäisi keretä leipoa niin suolaist, kuin makeaakinja valmistella huomisen ruoat ym. ym.  No, pidetään pää kylmänä ja tehdään mitä keretään. Lauantai-aamuksi ajattelin jättä vain uunissa paistamisen. Sitten lähdenkin kampaajalle ja sieltä tullessani vieraat tai siis Murun sukulaiset ovat jo tulleet visiitille luoksemme. Sunnuntaiksi taas olemme suunnitelleet ottavamme nuorimman tyttären sekä pojan mukaamme ja lähdemme käymään vanhemman tyttären ja hänen poikaystävänsä luona. Kiirettä siis pitää, että kerkeämme taasen kaiken sopimamme tehdä. No, ainakaan ei sammaloiduta, kun touhua ja tohinaa riittää 😊 Näin kevään kynnyksellä, mikä olisi sen ihanempaa syötävää, kuin kasvissosekeitto ja vielä ihanan keltainen ja aurinkoinen sellainen. Makua ja piristystä siihen saa ihanasti inkivääristä sekä rakuunasta. Ai, että täällä vesi herahti jo kielel

Perunasalaattia a´la Vappu

Kuva
Eilen tuli istuteltua sekä koulittua parvekkeen taimia.  Nyt on chilit saaneet väljemmät oltavat samoin ruohosipuli pääsi isomapaan ruukkuun odottamaan lisää kavereita itselleen. Kahteen ruukkuun laitoin jo mullat valmiiksi ja niihin tulee yrttejä heti, kun saan niitä kaupasta ostettua. Minä olen jo pitkät ajat ostellut yrttini aivan ruokakaupasta luomu-versioina ja hyvin ovat kasvaneet ja aivan meidän tarpeisiin myös satoakin olemme niistä saaneet.   Mietin tässä juuri, että meillä ei ole miesmuistiin ollut Vappua, Uuttavuotta tai juhannusta ilman perunasalaattia.  Minulla ei ole mitään tiettyä ohjetta salaattiin, vaan jääkaapin sisältö ja mieltymykset ovat salaattimme pohjana.  Niinpä nytkin jalopeno sekä lime toivat upeasti makua meidän salaattiimme. Minulla on tapana ostaa kahden kilon perunapussi ja keittää koko pusillinen perunaa yhdellä kertaa. Näin siis nytkin ja perunoista on nyt suurin osa käytetty. Perunasalaattia tuli tehtyä tällä samaisella ohjeella kaksi eri kertaa sekä p

Huhtikuun kirjasatoa 2

Kuva
Huhtikuussa tulikin luettua oikein kunnolla kirjoja.   Enni Mustonen Kasvattitytär Sivuja 561 Enni Mustosen kirjat ovat aina olleet lähellä sydäntäni, niinpä nytkin kirja tuli luettua harppoen. Kasvattitytär kuuluu Enni Mustosen uuteen Rouvankartanon tarinoita-kirjasarjaan, jonka seuraavaa osaa odotan jo innolla. Kirjassa 17 vuotias  Hedda Noora Lilliehöök  saapuu emännän avuksi ja naitettavaksi kasvattiäitinsä kotikartanoon. Kosijoiksi ilmaantuu kartanon nuoretveljekset ihana sarmikas Otto ja vakavampi Adolf Gustaf. Siinä on nuorelle neidille miettimistä kuunnellakko sydämensä ääntä vai järkeä. Enni Mustonen kuvaa kartanon naisten elämää iloineen kuin suruineen, niin mukaansatempaavasti ja todenmakuisesti. Aivan kuin itse olisi tarinassa mukana. Eli Åhman Owetz Kauppapuodin tytöt Sivuja 309 Kauppapuodin tytöt on kolmas osa mukavasta sarjasta jossa seurataan 30 vuotiaan Anna-Lisan elämää antiikkikauppiaana Roslagenin kylässä Ruotsissa. Anna-Lisa pitää antiikki/retrotavaramyymälää vanha

HK:n kevään grilliherkku uutuudet sekä viikon 18 ruokalista

Kuva
  Arki on taas palannut ja vapusta on muistona vain kiristävä housunvyötärö sekä pari ylimääräistä liikakiloa. Huh, onneksi tästäkin selvittiin. Meillä kävi kaikki kolme minun lastani kyläilemässä ja syömässä samoin eilen Murun poika kävi piipahtamassa eli kaikille päiville riitti ruokavieraita ja ihanaa seuraa. Nautimme  vappuruokina HK:n kevään uutuus grilliherkkuja sekä valkosipuliperunoita ja vapun tyyliin omatekoista perunasalaattia. Maanantai: Vappu Tiistai: Valkosipuliperunat ja jauhelihapullat Perunasalaatti Lämpimät juustoleivät Keskiviikko: Paistetut parmesaaniperunat ja kalapuikot kananmunakastikeella Kurkkusalaatti Hedelmärahka Torstai: Nakkipata Vihersalaatti Pannari Perjantai: Tupun tapaan   Uskalla seikkailla omalla polullasi. Maailma on sinun. -Tupu-

Pizzaperjantain satoa

Kuva
  Hyvää Vappu-aattoa. Täällä se otettiin vastaan aikaisin heräämällä ja pyykkiä pesemällä. Lähdemme kohta puoliin kaupoille ostelemaan parvekkeelle tuolia missä kesähelteillä saa luettua kirjaa ja kirjoiteltua teille tätä blogia. Siirsimme perjantaina parvekkeelta kissojen kiipeilypuun meidän makuuhuoneeseemmme. Nyt minäkin saan nukuttua kunnolla, kun kissat nukkuvat kiipeilypuussaan eivätkä minun jaloissani. Perjantaina HK.lta tuli kotiinkuljetus kevään uutuus liha- ja kanapaketeista, joita tarjoilemme tänään tyttärelleni ja hänen poikaystävälleen sekä huomenissa Murun pojalle.  Eilen meillä oli vieraina poikani sekä nuorimmainen tyttäristäni, silloin söimme lähipitzeriamme avajaistarjouksena ollutta pizzaa puoleen hintaan. Siispä tässä ollaan nyt pizzzateltu oikein urakalla, kun perjantaina valmistin myös itse pizzaa. Meidän pizzamme oli valmistettu ihanasta paripäivää jääkaapissa muhineesta pohjasta. Tällä pohjalla teenkin tästälähin meidän pizzat, koska taikina ei tarvitse ollenkaa

Ohrasämpylät ja vuokaleipä

Kuva
Kyselin eilen aamusella lapsilta, että mikäs olisi kaikista mukavinta ja hauskinta touhua tehdä nyt hoidossa ja yksi mielinen vastaus oli leipominen. Siispä jauhot esiin kaapista ja taikinan tekoon. Kyllä oli lapset innoissaan, kun kaikki sai taasen pyöräyttää ihan omat sämpylät välipalalle. Taikinan teko on niin passelia, kun resepti on simppeli. Kuin juuri meidän hoitoon tehty ja aikoihimme  mitoitettu. Vai onko tällä taikinalla mitään tarkkoja aikoja? Taitaa olla semmoinen joustava resepti tämä tämän kertainen ohjeemme. Tällä kertaa tein taikinasta yhden vuokaleivän sekä lapsille kaikille oman välipalasämpylät ja silti vuokaleipä meinasi tursuta vuoan yli kohotessaan. 5 dl lämmintä vettä  1 pss kuivahiivaa 1 rkl hunajaa 2 tl ruususuolaa 2 dl huitaleita tai leseitä (meillä oli tällä kertaa tattarihiutaleita) Sekoita kaikki ainekset huolella sekaisin ja jätä se sitten makustumaan huoneeen lämpöön. Lähtekää vaikka lasten kanssa ulos tässä kohtaa ja ulkoa tullessa lisää kuplivaan taikin