Soijabolognesea ja penninvenytystä

 


Meillä on aina eletty pienellä budjetilla.
Näin perhepäivähoitajana olen tottunut säästämään juuri ruoasta ja sen kustannuksista, mutta silti en halua tarjota mautonta tai muuten epäkuranttia ruokaa niin itselleni saatikka sitten muille.
Halpaa mutta hyvää ruokaa saa kasviksia lisäämällä ja lisäämällä makuja
siispä olen enemmän kuin ihmeissäni, että löysin vasta nyt soijarouheen ja sen halpuuden.
No, osa syynä on ollut se, että olen jotenkin pitänyt soijarouhetta vaikeana valmistaa. Turvotusta ja maustamisen vaikeutta, mutta mitä vielä tämä kyseinen bolognesekastike ei ainakaan ollut lainkaan hankala valmistaa ja makukin oli aivan kuin tavallista jauhelihabolognesia olisi syönyt.

Valmistaessasi soijarouhebologneesia tee sitä kunnon satsi kerralla.
Vaikket söisikään kastiketta samana päivänä kaikkea, niin seuraavalle päivälle saat siitä oivan ruoan esim: uunissa lasagnea tai pizzan täytteeseen sujautettuna siitä saa uuden tuunatun ruoan yms.
Meillä onkin huomenna uuniruokapäivä ja meinaan nuukailla silloinkin ja valmistaa monta ruokaa uunissa kerralla, niin taitaakin yksi ruoista olla lasagne.
No, uuniruokapäivästä sitten tuonnenpana hieman enemmän, nyt on tämän soijabologneesen aika.




2 1/2 dl vaaleaa soijarouhetta
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
n. 1/2 dl soijakastiketta
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl ruususuolaa
1 rkl balsamicokastiketta
1 dl vehnäjauhoja
7 dl vettä
2 porkkanaa raastettuna
1 tlk tomaattimurskaa
1 dl ketsuppia



Kuori ja silppua sipulit paista niitä kasarissa soijarouheen kanssa noin pari minuuttia.
Lisää joukkoon mausteet sekä soijakastike ja anna vielä paistua pari minuuttia, niin soijarouhe saa makuja itseensä.
Lisää joukkoon vehnäjauhot ja anna niiden paistua hetki pannulla kokoa ajan huolella sekoittaen, ettei jauhot pala pohjaan.
Lisää joukkoon vesi sekä tomaattimurska, porkkanaraaste ja ketsuppi.
Anna kastikkeen kiehahtaa ja muhia puolisen tuntia ennen, kun maistat ja laitat kastikkeen tarjolle.
Huom: Jos aika antaa myöden kannattaa kastiketta pitää liedellä porisemassa jälkilämmöllä kauemmankin ajan, näin saat siihen enemmän makua ja porkkanat kerkiää sakeuttaa kastikkeen.
Tarkista taasen ruoan maku veden lisäyksen jälkeen, josko kasti tarvitseekin lisä mausteita joukkoon.



Yhdeksän kymmenesosaa viisaudesta
on arvostusta.
Etsi jonkun käsi ja 
purista siitä niin kauan, kun aikaa on.
Dale Dauten

-Tupu-

Kommentit