Tekstit

Kirja vinkkaus

Kuva
  Kajsa Ingemarsson Keltaisten sitruunoiden ravintola Agnes on hovimestarina hyvässä ravintolassa. Kunnes pomon kanssa tulee konfliktia ja hän jää työttömäksi. Poikaystäväkin laittaa suhteen poikki. Onnekseen Agnes tapaa entisen työkaverinsa,  joka on perustamassa ravintolaa. Ravintolamaailmasta löytyy hyviä ja huonojakin puolia. Milloin tahansa voi pöydässä istua pelätty ravintolakriitikko tai uusi rakas. Mä niin tykkäsin tästä kirjasta. Hömppäähän tää on mutta niin ihanaa sellaista. ★★★★★ Sinikka & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja  viileä Venla Luen tätä kirjaa hoidokeille. Me olemme katselleet Risto Räppääjä elokuvia ja tämä Viileä Venla on lasten suosikki. Siksipä sovimme lasten kanssa, että luemme nyt Räppäriä. Lapset tykkää kovasti kirjasta.  Tämä on siis ensimmäinen paksumpi kirja jota aloimme lukemaan lasten kanssa. Aivan ihanaa nähdä, kuinka lapset jaksaa kuunnella tätä, jopa nämä kaksi poika, jotka ovat alle kaksi vuotiaita. ★★★★★ Carole Matthews Suklaase...

Kirjanmerkkejä

Kuva
  Debbie Macomber Elämää ja unelmia Blossom streetillä Blossom Streetille on avattu uusi kukkakauppa. Kukkakauppias Susannah Nelson palkkaa avukseen nuoren lesken nimeltä Colette Blake. Yhdessä Susannah ja Colette osallistuvat Lydian lankapuodin neulontakurssille. Lydian aiemmilla kursseilla on solmittu kestäviä ystävyyssuhteita, eikä tämä kurssi ole poikkeus. Tämä pokkarisarja on mun suosikkejani ja aina jossain kohtaa luen näistä yhden kirjan. Kirja tuo hyvää mieltä ja yhteisöllisyyden tuntua. Siis kaikkea sitä turvallista, mitä ihminen tarvitsee. ★★★★☆ Maija Kajanto Sahramisyksy Tämä on kolmas osa Kahvila Koivu-kirjasarjaa. Pyhävirrankylässä Kahvila Koivussa menee hyvin, samoin Kristiina Kivimaan elämässä kaikki on hyvin. Kylällä muuten sattuu ja tapahtuu. Uusi kunnanjohtaja tuo uusia suunnitelmia kunnan kehityssuunnitelmaan,  joista kaikki kyläläiset ei niin tykkää. Samoin kylällä alkaa outo tuhopolttojen suma. Syksyn tullen saadaan selvyys paloihin ja Kristiinankin elämä ...

Hissun kissun

Kuva
Tämä viikonloppu on otettu hieman rauhallisemmin. No, tämä mun selkäni on sanonut sopimuksensa irti ja nyt sitten mennään sen mukaan eli silleen hissun kissun. Saimme Murun pojan viemään Ottoa kumpaisenakin päivänä pitkän lenkin. Voi kun Otto oli niin onnellinen, kaksi päivää oman lemppari pojan kanssa. Muista kuunnella  itseäsi. Milloin viimeksi kysyit itseltäsi mitä sinulle kuuluu? Rakkaudella  Tupu

Omenahilloa & tiirailua

Kuva
Me olemme nyt kahtena aamupäivänä käyneet tiirailemassa lähipäiväkodin remontti puuhia aidan takaa. Siitä sitten leikkipuistoon ja taasen takaisin tiirailemaan. Tämä on ollut kyllä niin jännä viikko kaikkea on tapahtunut ja paljon on saatu aikaiseksi. Esimerkiksi tuli tehtyä omenahilloa. Minä kun olin jo ajatellut, että minun omat omppuhillot on jo tehty ja kelpuutan kaupan hillot meidän pöytään. No, toisin kävi ja hyvä niin, kaupan hilloissa kun tuppaa olemaan niin paljon sokeria sekä säilöntä-aineita. Sain tosiaan omenoita maahan pudonneita ja matoisia, mutta kelpasi hyvin tähän hommaan. pilkoin hyvemmät osat kattilaan ja kattila porisemaan, vaikka tuo pörssisähkö kuulemma olikin huipussaan, niin meillä porisi hillokattila puolituntia levyllä. Uutisissa niin hehkutettiin, kuinka ihmiset ovat ottaneet pörssisähkön itselleen,  mutta meille ainakin kävi muutossa niin, että mitään muuta sähkömuotoa ei juuri silloin saanut, kuin tämä kyseinen pörssisähkö. No, se noista rutinoista ja n...

Hapanjuuri vuokaleipä

Kuva
  Tänään ollaan jo keskiviikossa ja ensimmäisen kerran meillä on kaikki hoidokit paikalla. Alku viikosta tulikin tehtyä vaikka ja kuinka paljon asioita. Keittelin omenahilloa ja pilpoin omenoita pakastimeen. Valmistin valkosipulimurskaa öljyssä, tähän innostukseni sain sunnuntain vierailultamme Murun sukulaisille, jossa söimme pizzaa öljyssä marinoidulla valkosipulimurskalla. Olen nyt lähiaikoina touhuillut paljon leipäjuuren kanssa.  Tarkemmin sanottuna vehnäjuuren kanssa. Tänään valmistin juuresta, sitten vuokaleipää. Pikkaisen tuli leivästä napakkaa, mutta enköhän minä tässä opi,  kun vain taasen saan leipomiseen oikean tuntuman. n. 1 dl leipäjuurta 5 dl kädenlämpöistä vettä 1 tl ruususuolaa 1 rkl hunajaa 1 dl kaurahiutaleita n. 10 dl vehnäjauhoja 1 rkl öljyä n. 1 rkl valkosipuli-öljyä Sekoita juuren joukkoon vesi ja muut ainekset. Lisää jauhot pikkuhiljaa taikinaan joukkoon. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoilta lisää joukkoon vielä öljy. Kaada taikina silikonivuo...

Hapanjuuren teko

Kuva
  Eilen täällä hoidossa oli peräti yksi hoidokki paikalla ja tänään kaksi. Meillä onkin luvassa leivän leivontaa sekä omenahillon tekoa. Valmistamme me hiukan ruokaakin tuossa samalla, mutta ne on jo pilpottu ja palasteltu kaikki valmiiksi,  ettei tarvitse muuta kuin paistella. Täällä on nyt viikon uurastus palkittu ja hapanjuurestani tuli todella hyvä. Toki juuri paranee kerta kerran jälkeen, mutta nyt ensimmäiset sämpylät onnistuivat todella hyvin. Tämä juuren teko ei ole mitään nopeaa hommaa, mutta kyllä leivän maku sitten palkitsee,  kunhan vain jaksaa odottaa kärsivällisesti. Minulle sanottiin, että kannattaa käyttää juuren tekoon luomujauhoja ja lämmittää vesi. Minä lämmitin veden joka kerta 40 asteiseksi ja lopputulos oli raikas kupliva juuri. 1 aamupäivä: Sekoita 2 1/2 dl luomuvehnäjauhoja ja 1,2 dl vettä kannelliseen kulhoon. Jätä kansi kuitenkin pikkuisen raolleen. Anna kulhon olla noin 12 tuntia pöydällä. 1 iltapäivä: Ruoki juurta, eli lisää kulhoon 1 dl luomuv...

Pannaria airfryerilla ja viikonlopun puuhailuja

Kuva
Olipas mukava viikonloppu. Kävimme ostamassa uuden pussilakanan. Tallaisen ihanan vähän retron. Lattiat on pesty ja puhtaat matot on lattiassa. Saimme ystävältä korillisen omenoita ja niitäkin pitäisi alkaa raakkaamaan. Samaisen ystävän kanssa kävin vielä lenkilläkin.  Kävimme myös syömässä ja kahvittelemassa sukulaisilla. Eniten minua nyt kuitenkin kutkuttaa tuo leipäjuuri jääkaapissa,  jonka sisään saan upottaa tänään käteni.  Valmistin tuossa viime viikolla  ensimmäisen kerran pannaria airfyerillä.  No, ei onnistunut heti ihan nappiin, mutta yrittänyttä ei laiteta. Nyt siis koitetaan uudestaan... ...Tällä kertaa mukaan pääsi myös kaurapuuron jämä. (Meillä kun ei mitään heitetä pois.) Jos sinulla ei ole jäänyt puuroa tähteeksi, niin pannarista tulee hyvä ilman sitäkin. Lisäät vain hieman vehnäjauhoja taikina seokseen. n. 4 dl kaurajuomaa n. 1 1/2 dl vehnäjauhoja 1/3 tl ruususuolaa 1 tl vanilliinisokeria 2 kananmunaa 1 1/2 dl kaurapuuroa Sekoita kaikki ainekset...

Pannacotta

Kuva
Loistavaa lauantaita lukijani. Lähdimme heti aamusella Murun kanssa linja-autolla etniseen Alanya-Markettiin Tampereella. Olemme sinne olleet jo pitemmän aikaa menossa. Juurikin siksi, että saan erilaisia kasvisruokia kehiteltyä ja maisteltua,  tietenkin fetaa on se yksi joka vetää meitä Murun kanssa erityisesti puoleensa. No, onhan siellä paljon muutakin niin ihanaa maisteltavaa ja sehän tuli sittenhuomattua, kun raahustimme kotiin  Kikherneistä, fetaan ja erilaisiin kastikkeita sekä vihanniksiin lähti kaupasta meidän mukaan. Nyt sitten päätimme,  että seuraava kauppareissu tehdään kyllä omalla autolla. Tuo tavaroiden kantaminen kotiin on aivan liian iso töinen homma meidän kapasiteetille. Minä kun innostun ostamaan riisiä sekä hapanvihanneksia vähän isomman määrän  😝 Meillä oli jussina pannacottapiirakka ja tykästyimme Murun pojan kanssa sen makuun,  mutta silloin Muru oli niin kipeänä, ettei saanut maistettua koko herkkua. No, nyt tein pannacottaa lasiin eli...

Tomaattinen tofu-pasta

Kuva
Hopsantsaa, mikä arkiviikko onkaan loppu rutistusta vaille taputeltu. Eilen tuli käytyä ystävällä ja otin Oton mukaani. Ystäväni uutta maalaisromanttista asuntoa katsoessa tuli ihan kaihomieli mökkielämään fiilis. No, siitä lähdimmekin piiitkälle ihanalle lenkille Pitkänniemen puistoon. Tämä oli jo toinen pitkä lenkkimme ystävän kanssa tällä viikolla. Nämä kumpainenkin kuva on ystäväni /lenkkitoverini Pia Vilermon ottamia. Kiitos Pia näistä. Ala-kuvassa minä ja Otto Pitkänniemessä Mielen-polulla seikkailemassa. Meillä oli myös eilen maukasta Tofu-pastaruokaa, josta Muru innostui oikein kunnolla. Kehui ruoan olevan parhaimpia ruokia mitä on syönyt. Lapsille valmistin italianmakkarapataa, sitäkin tuli tehtyä kunnon satsin eli pakkaseen menee taasen rasioita odottamaan ensi viikkoa ja arkipäiviä. Minä tykkään murentaa tofun ruokiin pieneksi muruksi. Toki ulkonäköön vaikuttaisi tietenkin jos leikkelisi tofut saman kokoisiksi kuutioiksi ja paistelisin niitä  pannulla ennen ruokaan laitt...