Vehnäpataleipä ruisjuurella


Jassoo, se on taasen pitkästä aikaa leivän leivonnan vuoro.

Minä kyllästyin jääkapissa oleviin juuriin 
tai niiden käyttämättömyyteen.
Siispä päätin luopua kokonaan ruis juurestani,
siitä kun ei niin usein tule valmistettua ruisleipää
ja onhan minulla ruisjuurta vielä kuivattuna kaapin perukoilla.

Siispä otin ruisjuuren käyttöön ja valmistin siitä
vehnäleipää.

1 päivä

6 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
3 dl kylmää kivennäisvettä tai vettä
(lisäsin joukkoon n. 1 dl ruisjuurta,
tämä ei ole pakollista)

Sekoita juuren aineet huolella ja 
peitä kulho kelmulla.
Anna juuren muhia 8-24 tuntiin.

2 päivä

2 dl kylmää vettä
1/2 dl öljyä
2 tl ruususuolaa
n. 6 1/2 dl vehnäjauhoja

Kaada juuri kulhoon ja lisää joukkoon vesi, öljy ja ruususuola.
Lisää jauhot pikkuhiljaa taikinaan, kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista.
Vaivaa taikinaa  vielä yleiskoneella noin 10 minuuttia tai käsin 15 minuuttia.
Valmis taikina on ihanan pehmeää ja sileää.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin.
Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia,
ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä.
Nosta taikina tulikuumaan pataan.
Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi.
Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

Pst: Minulla oli vielä uunin pohjalla 
uuninkestävä kulho jossa oli vettä.



Hyvä tulee hitaasti.
Anna, siis itsellesi tilaa
kasvaa ja kukoistaa
omana itsenäsi.

Kaikkea hyvää sinulle.
-Tupu-

Kommentit