Kasvis-borssikeittoa ja punajuurien keittämistä

 


Ostin tuossa viime viikolla porkkanoita sekä punajuuria kilon pussit eurolla.
Viikonlopun aikana keittelin sitten punajuuret kypsiksi
tai oikeastaan isoimmat punajuuret jätin hieman napakoiksi ja pienimmät sitten taas olivat kypsiä.
Näin voi käyttää kypsät punajuuret salaatteihin yms.
ja ne napakammat raastoin sitten tähän borssikeittoon sekä viikolla tulevaan uunivuokaan.
Näin napakatkin punajuuret tulevat kypsiksi.

Vaikka ne napakatkin punajuuret ovat ihania narskuttaa esim. uunipunajuuret aurajuustolla.
Ai, ettien että ihan vesi herahti kielelle.
Mun on ehdottoman pakko ostaa lisää punajuuria heti,
kun ne ovat onneksi usein tarjouksessa ja näin talvella.

1 kg punajuuria
vettä

Huuhdo punajuuret ja laita kattilaan.
Kaada päälle vettä juuri sen verran että punajuuret peittyvät.
Älä leikkaa punajuuren kantoja, varsia tai juurien päitä.
Keitä punajuuria noin 30 minuuttia.
Koita punajuuren kypsyyttä esim. Veitsen kärjellä.

Jäähdytä punajuuret kylmässä vedessä.
Anna punajuurien kuivua ennen niiden kuorimista.
Säilytä kypsät punajuuret jääkaapissa.

HUOM: 
Vältä punajuurta alle 1 vuotiaalle lapselle,
sen runsaan nitraatti pitoisuuden vuoksi.


Mutta sitten sen borssikeiton kimppuun.


500 g kaalia
500 g punajuurta
3 isoa porkkanaa
1 keltasipuli
1 punasipuli
3 rkl öljyä
1 1/2 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 rkl rosmariinia
1 rkl timjamia
2 rkl balsamico viinietikka
1 rkl siirappia
1 maustekurkku

Tarjoiluun:

smetanaa tai kreikkalaistajogurttia

Raasta vihannekset ja laita isoon pataan.
Lisää pataan tilkka öljyä ja paista kaikkia kasviksia hetki.
Lisää sitten joukkoon vesi sekä mausteet.
Keitä keittoa noin 30 minuuttia niin,
että kasvikset ovat kaikki kypsiä ja liemikin on saanut herkullisen maun.
Lisää joukkoon vielä maustekurkku silppu.

Tarkasta keiton maku ja tarjoile se sitten smetanan tai kreikkalaisen jogurtin kanssa.


Välillä on hyvä vaan olla
ja  nauttia elämästä.

-Kaikkea hyvää -
Tupu

Kommentit