Rustiikkiset maalaissämpylät

 

Katsellaan tässä Cassu-kissan kanssa avara luonto sarjaa.
Kohta minun on toki lähdettävä viemään Otto-koiraa ulos aamulenkille, 
mutta syön nyt ensin airfryerissä lämmittämäni juustosämpylän.

Eilen oli aivan ihana päivä,
kävin hakemassa Mumskun ja menimme kyläilemään pojalleni.


Laitoin teille tuon kuivahiivan tuohon ohjeeseen mukaan, 
jos juuresi on vielä alkutekijöissään voit lisätä ytyä kuivahiivalla.
Samoin jos sinulla ei ole taikinajuurta, 
niin voit lisätä koko pussin eli 12 g kuivahiivaa taikinan joukkoon.


1/2 l vettä
250 g taikinajuurta
2 1/2 tl ruususuolaa
(n. 1 tl kuivahiivaa)
1-2 dl kauraleseitä
n. 3 dl ruisjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja


Sekoita ainekset ja lisäät sitten jauhoja pikkuhiljaa taikinan joukkoon.
Kohota taikinaa huoneen lämmössä leivinliinan alla noin tunnin verran 
ja laita se sitten ylähyllylle jääkaappiin kohoamaan 10 tunnista vuorokauteen.
Taikinan ollessa kohonnut ainakin kaksinkertaiseksi taikina on valmis leivottavaksi.

Laita uuni 250 asteeseen ja laita vesikulho uunin puhjalle sekä uunipelti kuumenemaan lämpenevään uuniin.

Ota taikinasta puolet ja leikkaa siitä saman kokoisia paloja ja pyöräytä niistä pikaisesti sämpylöitä.
Nosta sämpylät leivinpaperin päälle kuumalle uunipellille.
Laske uunin lämpö 220 asteeseen siinä kohtaa, 
kun laitat sämpylät uuniin.
Voit sumuttaa halutessasi sämpylät vielä ennen uuniin laittoa.

Paista sämpylöitä 15-20 minuuttia sämpylän koosta riippuen.
Jätä sämpylät jäähtymään ritilän päälle.
Itse laitoin sämpylöiden päälle leivinliinan, 
mutta jos haluat sämpylöihin rapean kovan kuoren jätä liina pois.

Leivo toinen puoli taikinaa samalla tapaa.
Jos haluat voit leipoa sen vaikka vasta seuraavana päivänä.
Näin sinulla on lämpimäisiä tuoreita sämpylöitä kummallekin päivälle.


Löydä elämääsi 
hyvää.

Kaikkea hyvää
-Tupu-

Kommentit