Ruisleipää juuresta


Huomasittekin varmaan, että valmistin uudet taikina juuret niin vehnä- kuin ruisjuurenkin. 
Perjantaina pääsin kokeilemaan ruisjuuren ytyä.
No, jouduin lisäämään hivenen taikinaan kuivahiivaa,
koska juuri ei ollut vielä niin tehokas,
vaikka mukavasti jo kuplikin.

Onneksi minulla oli hyvät ja perusteelliset ohjeet, 
niin ei tullut kertaakaan epävarmaa oloa taikinan valmistus vaiheessa.


Raski 
250 g 35 asteista vettä
60 g ruisjuurta
200 g puolikarkeita ruisjauhoja 

Sekoita aineet nopeasti tasaiseksi velliksi isossa kulhossa.
Käytä isoa kulhoa, sillä lisäät siihen seuraavana päivänä loput taikinan ainekset. Peitä kulho liinalla tai muovikelmulla, ja anna seistä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Ota 12 tunnin jälkeen 60 g raskia erilleen ennen muiden aineiden lisäämistä – lisää pala raskia jääkaapissa säilyttämääsi ruisjuureen, sekoita tasaiseksi. Näin pidät ruisjuuren elävänä, eikä sitä tarvitse syöttää erikseen. Valmista taikina lopusta raskista 12 tunnin levon jälkeen.



Meillä tykästyttiin eniten näihin ruisreikäleipiin, joista jätin yksinkertaisuudessaan reijät pois,
tämä oli niin yksinkertaista ja nopeaa leipomista.
Näissä leivissä on niin ihanasti makua ja hieman palaneet reunat ovat piste i:n päälle. 



Huomasitte varmaan, että meidän kissatkin rakastuivat leipiin.
Siis jouduin pariinkin otteeseen olemaan tuimana, 
kun kissat kävivät kävelemässä kohoamassa olleiden leipien päällä.
Onneksi leipien päällä oli leivinliina 😂




Lisää raskiin
500 g haaleaa vettä
660 g ruisjauhoja tai 400 g ruisjauhoja ja 260 g vehnäjauhoja
4 tl ruususuolaa
(7 g kuivahiivaa tarvittaessa)


Sekoita käsin kaikki ainekset sekaisin.
Taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan sekoita vain kaikki ainekset huolella sekaisin

Anna taikinan levätä 1- 2 tuntia.
Jaa taikina osiin ja leivo nopeasti,
joko erilaisia limppuja tai reikäleipiä.



Ripottele leipien päälle ruisjauhoja. Anna limppujen ja reikäleipien nousta liinalla peitettynä noin 2-4 tuntia. 
 Ruisleipätaikina on kohonnut sopivasti, kun leivän pinnalla on selkeitä halkeamia – älä siis tuijota kelloa orjallisesti vaan tarkkaile taikinasi käyttäytymistä.
Näin oppii tunnistamaan oman ruisjuuren tav
at.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. 
Laita leivät kuumaan uuniin ja laske lämpö 230 asteeseen.
Paista limppuja 50-35 minuuttia ja reikäleipiä noin 25 minuuttia.
Tarkista leivän kypsyys leivän pohjaa kopauttamalla,
kun ääni on kumea niin leipä on valmis.

Leipä pysyy huoneenlämmössä tuoreena noin viikon verran. 
Säilytä leipää mielellään paperipussissa.



Uskalla olla sellainen ihminen,
jota olet elämääsi kaivannut.

Rakkaudella
Tupu

Kommentit