Ruis- ja vehnäjuuri


Juuren valmistukseen tarvitset 

1 l vetoinen astia
miellellään luomuruisjauhoja
puhdasta vettä
vaaka 
haarukka/ puupuikko

Ensimmäinen päivä
160 g vettä (n. 30 asteista)
n. 100 g luomuruisjauhoja

Sekoita ja peitä astia löyhällä kannella tai lautasella.
Jätä taikina/puuro kahdeksi vuorookaudeksi huoneen lämpöön.

Toinen päivä
Anna taikinan olla rauhassa. 

Kolmas päivä 
Älä pelästy hajua.
Lisää seokseen
80 g vettä (n.30 astetta)
n. 50 g ruisjauhoja

Sekoita ja peitä astia.
Jätä astia lämpimään paikkaan.

Neljäs päivä
Toista kolmannen päivän ohje.
Suosi lämmintä paikkaa, koska lämmöllä on suuri vaikutus 
millaiseksi juuren mikrobikanta muodostuu.

Viides päivä
Siirrä sekoitettua juurta 50 g uuteen astiaan.
Lisää joukkoon 
80 g vettä (30 astetta)
n. 50 g ruisjauhoja

Alkujuuri kaadetaan diojätteisiin. Se ravitsee hyvin maaperää.

 Kuudes päivä
 Ruisjuuren teko:
Siirrä 50 g juuri uuteen purkkiin 
lisää 80 g vettä (30 g)
50 g ruisjauhoja

Tämän jälkeen ruisjuurella voi leipoa tai sen voi laittaa jääkaappiin, kun se kuplii.

Vehnäjuurenteko:
Siirrä juuri pienempään puhtaaseen purkkiin, 
mutta muista juurelle täytyy jättää kuitenkin tilaa.
eilien juurta 40 g 
40 g vettä (30 astetta)
40 g vejnäjauhoja, tai jauhoseosta jossa osa ruisjauhoja

Seitsemäs päivä
(tässä jatketaan siis vehnäjuurella ruisjuuri on joko leivottu tai jääkaapissa)
Jauhojen vaihto voi hiljentää juuren. 
Ei hätää, lisää seuraavaan seokseen noin neljännes ruisjauhoja.

Nyt kannattaa jatkaa kahden purkin taktiikalla.
Muista pitää purkin reunat puhtaina.

40 g juurta
40 g vettä (30 g)
40 g vehnäjauhoja tai jauhoseosta
Jos taikina turpoaa kaksinkertaiseksi 4-6 tunnin sisään sillä voi jo leipoa.
Muista silloin ottaa talteen juurensiemen seuraavaa kertaa varten.
Sen voi säilyttää jääkaapissa.Tätä juurta sanotaan emojuureksi.

Seuraavat päivät
Jos juuri on kaksinketaistunut 4-6 tunnin aikana 
...leivo
... pidä juuri huoneenlämmössä ja ruoki päivittäin.
...Laita juuri jääkaapiin ja aktivoi se, kun aloitat leivonnan.


Vinkki! Voit tehdä ennen leivontaa vesilasitestin: ota juuresta teelusikalla juurta ja tiputa vesilasiin. Jos juuri kelluu, on se valmis leivottavaksi.


 Uskalla kokeilla myös,
jotain uutta.

-Tupu-

Kommentit