Ruis- ja vehnäjuuri
Juuren valmistukseen tarvitset
1 l vetoinen astia
miellellään luomuruisjauhoja
puhdasta vettä
vaaka
haarukka/ puupuikko
Ensimmäinen päivä
160 g vettä (n. 30 asteista)
n. 100 g luomuruisjauhoja
Sekoita ja peitä astia löyhällä kannella tai lautasella.
Jätä taikina/puuro kahdeksi vuorookaudeksi huoneen lämpöön.
Toinen päivä
Anna taikinan olla rauhassa.
Kolmas päivä
Älä pelästy hajua.
160 g vettä (n. 30 asteista)
n. 100 g luomuruisjauhoja
Sekoita ja peitä astia löyhällä kannella tai lautasella.
Jätä taikina/puuro kahdeksi vuorookaudeksi huoneen lämpöön.
Toinen päivä
Anna taikinan olla rauhassa.
Kolmas päivä
Älä pelästy hajua.
Lisää seokseen
80 g vettä (n.30 astetta)
n. 50 g ruisjauhoja
Sekoita ja peitä astia.
Jätä astia lämpimään paikkaan.
Neljäs päivä
Toista kolmannen päivän ohje.
Suosi lämmintä paikkaa, koska lämmöllä on suuri vaikutus
millaiseksi juuren mikrobikanta muodostuu.
80 g vettä (n.30 astetta)
n. 50 g ruisjauhoja
Sekoita ja peitä astia.
Jätä astia lämpimään paikkaan.
Neljäs päivä
Toista kolmannen päivän ohje.
Suosi lämmintä paikkaa, koska lämmöllä on suuri vaikutus
millaiseksi juuren mikrobikanta muodostuu.
Viides päivä
Siirrä sekoitettua juurta 50 g uuteen astiaan.
Lisää joukkoon
80 g vettä (30 astetta)
n. 50 g ruisjauhoja
Lisää joukkoon
80 g vettä (30 astetta)
n. 50 g ruisjauhoja
Alkujuuri kaadetaan diojätteisiin. Se ravitsee hyvin maaperää.
Kuudes päivä
Ruisjuuren teko:
Siirrä 50 g juuri uuteen purkkiin
lisää 80 g vettä (30 g)
50 g ruisjauhoja
Tämän jälkeen ruisjuurella voi leipoa tai sen voi laittaa jääkaappiin, kun se kuplii.
Siirrä 50 g juuri uuteen purkkiin
lisää 80 g vettä (30 g)
50 g ruisjauhoja
Tämän jälkeen ruisjuurella voi leipoa tai sen voi laittaa jääkaappiin, kun se kuplii.
Vehnäjuurenteko:
Siirrä juuri pienempään puhtaaseen purkkiin,
mutta muista juurelle täytyy jättää kuitenkin tilaa.
Siirrä juuri pienempään puhtaaseen purkkiin,
mutta muista juurelle täytyy jättää kuitenkin tilaa.
eilien juurta 40 g
40 g vettä (30 astetta)
40 g vejnäjauhoja, tai jauhoseosta jossa osa ruisjauhoja
Seitsemäs päivä
(tässä jatketaan siis vehnäjuurella ruisjuuri on joko leivottu tai jääkaapissa)
Jauhojen vaihto voi hiljentää juuren.
Ei hätää, lisää seuraavaan seokseen noin neljännes ruisjauhoja.
Nyt kannattaa jatkaa kahden purkin taktiikalla.
Muista pitää purkin reunat puhtaina.
40 g vettä (30 astetta)
40 g vejnäjauhoja, tai jauhoseosta jossa osa ruisjauhoja
Seitsemäs päivä
(tässä jatketaan siis vehnäjuurella ruisjuuri on joko leivottu tai jääkaapissa)
Jauhojen vaihto voi hiljentää juuren.
Ei hätää, lisää seuraavaan seokseen noin neljännes ruisjauhoja.
Nyt kannattaa jatkaa kahden purkin taktiikalla.
Muista pitää purkin reunat puhtaina.
40 g juurta
40 g vettä (30 g)
40 g vehnäjauhoja tai jauhoseosta
Jos taikina turpoaa kaksinkertaiseksi 4-6 tunnin sisään sillä voi jo leipoa.
Muista silloin ottaa talteen juurensiemen seuraavaa kertaa varten.
Sen voi säilyttää jääkaapissa.Tätä juurta sanotaan emojuureksi.
Seuraavat päivät
Jos juuri on kaksinketaistunut 4-6 tunnin aikana
...leivo
... pidä juuri huoneenlämmössä ja ruoki päivittäin.
...Laita juuri jääkaapiin ja aktivoi se, kun aloitat leivonnan.
40 g vettä (30 g)
40 g vehnäjauhoja tai jauhoseosta
Jos taikina turpoaa kaksinkertaiseksi 4-6 tunnin sisään sillä voi jo leipoa.
Muista silloin ottaa talteen juurensiemen seuraavaa kertaa varten.
Sen voi säilyttää jääkaapissa.Tätä juurta sanotaan emojuureksi.
Seuraavat päivät
Jos juuri on kaksinketaistunut 4-6 tunnin aikana
...leivo
... pidä juuri huoneenlämmössä ja ruoki päivittäin.
...Laita juuri jääkaapiin ja aktivoi se, kun aloitat leivonnan.
Vinkki! Voit tehdä ennen leivontaa vesilasitestin: ota juuresta teelusikalla juurta ja tiputa vesilasiin. Jos juuri kelluu, on se valmis leivottavaksi.
jotain uutta.
-Tupu-
Kommentit
Lähetä kommentti
Mukavaa, kun kommentoit